Schmid a Tvibergová získali zlato na MS v paralelných pretekoch

16.02.2023 Celý región

Courchevel/Meribel 15. februára (TASR) - Nemecký lyžiar Alexander Schmid a Nórka Maria Therese Tvibergová sa stali majstrami sveta v paralelných pretekoch. Na šampionáte vo francúzskom stredisku Courchevel/Meribel zdolal Schmid vo finále Rakúšana Dominika Raschnera. Bronz si vybojoval Nór Timon Haugan, ktorý v súboji o 3. miesto predstihol Adriana Pertla z Rakúska. Vo finále paralelného obrovského slalomu žien Tvibergová uspela pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Bronzovú medailu získala ďalšia nórska reprezentantka Thea Louise Stjernesundová, jej súperka v "malom finále" Marie Lamureová z Francúzska nedokončila druhú jazdu.

Schmid v osemfinále vyradil Taliana Filippa Della Vitteho, vo štvrťfinále Slovinca Žana Kranjeca a následne v semifinále zdolal Haugana. Vo finále si počínal suverénne. V prvej jazde si vytvoril maximálny možný 50-stotinový náskok pred Raschnerom, v druhej ho ešte zveľadil na 0,90 s. Dvadsaťročný pretekár ukoristil druhú medailu na MS a prvú individuálnu, v Cortine 2021 získal s nemeckým družstvom bronz v tímovej súťaži. Na prebiehajúcom šampionáte vybojoval prvý cenný kov pre Nemecko a hneď toho najjagavejšieho lesku. Haugan má druhú medailu z Courchevelu/Meribelu, aspoň čiastočne si napravil chuť po spackanom finále tímovej súťaže, keď skôr odštartoval a zachytil dvierka.

Prvá jazda v ženskom finále sa skončila nerozhodne, Tvibergová aj Holdenerová dosiahli navlas rovnaký čas. Druhú jazdu rozhodla 28-ročná Nórka jasne vo svoj prospech, keď zvíťazila o 67 stotín. K striebru z tímovej súťaže tak pridala zlato z individuálnej. Tvibergová nenastúpila vo finále tímovej paralelky pre zranenie zo semifinále. O deň neskôr bola suverénna, v osemfinále zdolala Francúzku Claru Direzovú, vo štvrťfinále Lenu Dürrovú z Nemecka a v semifinále aj krajanku Stjernesundovú. Dvadsaťdeväťročná Holdenerová získala na MS už šiestu medailu, z toho piatu individuálnu. V súboji o bronz uspela Stjernesundová po tom, ako jej súperke 21-ročnej Lamureovej vypla v polovici trate lyža.

V hlavnej súťaži paralelného obrovského slalomu sa predstavilo 16 mužov a 16 žien, ktorých vyžrebovali do ôsmich osemfinálových dvojíc. Ďalej sa pokračovalo klasickým vyraďovacím systémom. V rámci jedného duelu sa uskutočnili dve jazdy, po prvej si pretekári vymenili dráhy. Ak jeden z lyžiarov nedokončil prvú jazdu, do druhej vyštartoval s mankom 0,50 s. Postupoval pretekár s lepším súčtom časov z oboch jázd.

Slovensko nemalo zastúpenie v hlavnej súťaži, v utorkovej kvalifikácii neuspeli Rebeka Jančová v kategórii žien a ani Adam Žampa medzi mužmi. V kvalifikácii vypadli aj obhajcovia titulu spred dvoch rokov Mathieu Faivre a Katharina Liensbergerová, ktorá v Cortine získala zlato spoločne s Martou Bassinovou. Talianka sa so súťažou rozlúčila v osemfinále, keď prekvapujúco nestačila na Lamureovú.

Paralelný obrovský slalom mužov a žien

muži - finále:

Alexander Schmid (Nem.) - Dominik Raschner (Rak.) +0,90

o 3. miesto:

Timon Haugan (Nór.) - Adrian Pertl (Rak.) +0,19

ženy - finále:

Maria Therese Tvibergová (Nór.) - Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,67

o 3. miesto:

Thea Louise Stjernesundová (Nór.) - Marie Lamureová (Fr.) nedokončila
 

Vyberte región